Geen Transitievergoeding betalen? Het kan nog!
Vorig jaar heeft u bij ons een aantal nieuwsbrieven kunnen lezen over de Transitievergoeding. Onder het huidige recht heeft u de mogelijkheid om de ontslagroute te kiezen, via het UWV of de rechter. De keuze voor de route wordt vaak bepaald door de aard van de ontslagreden en/of u een vergoeding wilt betalen. Per 1 juli 2015 mag u de ontslagroute niet meer zelf bepalen en wordt de te kiezen route wettelijk voorgeschreven. Daarnaast kent zowel de rechter als het UWV de transitievergoeding toe.
Volgens het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid is de transitievergoeding verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst eindigt op of na 1 juli 2015. Omdat de Wet Werk en Zekerheid een aantal onbedoelde bijeffecten heeft, is er onlangs overgangsrecht gekomen.
Een onderdeel van het overgangsrecht heeft indirect betrekking op de transitievergoeding. Indien een verzoek tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst is gedaan voor 1 juli 2015 blijft het oude recht van toepassing. Concreet betekent dit dat indien u voor 1 juli 2015 een ontslagvergunning bij het UWV aanvraagt en verkrijgt (mag na 1 juli zijn), u geen vergoeding aan uw werknemer bent verschuldigd. Indien uw werknemer een vergoeding wil ontvangen, zal hij, de voor de werknemer, lastige route van de kennelijk onredelijk ontslagprocedure moeten volgen.
Indien u als werkgever een ontslagvergunning voor uw werknemer aan wilt vragen en geen vergoeding wilt betalen, dan dient u niet te lang wachten. De aanvraag dient voor 1 juli 2015 ingediend te zijn.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een andere vraag? Belt u ons gerust eens voor een vrijblijvend oriënterend gesprek via 0591-646882.
Terug naar nieuwsarchief